free html templates

AKTIVNOSTI

Poziv na sastanak HEM-a i najava sastanka WBEN-a

POZIVAMO VAS NA SKUP I SASTANAK
Hrvatske evaluatorske mreže (HEM) i Mreže evaluatora zapadnog Balkana (WBEN)  
u suorganizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (MVEP) 
  Nalazimo se u petak, 01.03.2019. godine u 11:00 sati u MINISTARSTVU VANJSKIH I EUROPSKIH POSLOVA , Gajeva 4, Zagreb (dvorana u prizemlju dvorišne zgrade) 
PROGRAM
I. DIO: Skup Hrvatske evaluatorske mreže (HEM) i Mreže evaluatora zapadnog Balkana (WBEN) u suorganizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske (MVEP)
11:00 – 11:20 Uvod i pozdrav uz kavu
11:20 – 11:40 PREZENTACIJA 1: Predstavljanje programa i projekata u međunarodnoj / bilateralnoj razvojnoj suradnji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske – iskustva, spoznaje i potrebe 
Ines Domitrović, I. tajnik– Uprava za jugoistočnu Europu i proširenje EU /Služba za prijenos znanja, MVEP 
11:40 – 12:15 PREZENTACIJA 2: Završno izvješće projekta „Ocjena stanja evaluacije demokracije, ljudskih prava i vladavine prava, i razvojnog upravljanja u Europi“
Vlatko Danilov (MEN), Marijana Sumpor (HEM) i Svetlana Stanarević (NeMES), - WBEN 
Projekt je financiran iz IOCE/Evalpartners programa potpora za 2018 “Strengthening the Role of VOPEs in Democratizing Learning and Evaluation: Democracy, Human Rights, and Governance as a Showcase” (https://www.evalpartners.org/). U projektu su sudjelovali partneri iz 7 država (Grčka, Hrvatska, Makedonija, Poljska, Srbija, Turska, Ukrajina).
12:15 – 12:30 PREDSTAVLJANJE: Europska mreža evaluacijskih zajednica (NESE) djeluje u okviru European Evaluation Society (EES)
Vlatko Danilov, Makedonska mreža evaluatora (MEN) i koordinator NESE 
12:15 – 13:00 INFORMACIJE o aktivnostima HEM-a 2018. & plan za 2019.
Marijana Sumpor, koordinator Hrvatske evaluatorske mreže, HEM 
Izvješće o aktivnostima HEM-a u 2018.
07/2018 - HEM – nove web stranica www.evaluacija.hr 
05-12/2018 – proveden IOCE/Evalpartners P2P projekt na temu evaluacije demokracije, ljudskih prava i dobrog vladanja (governance) – HEM sudjelovao u projektnom partnerstvu 7 evaluacijskih organizacija iz Europe. 
10/2018. – European Evaluation Society Conference, Thessaloniki – izvješće članova HEM i WBEN (radionica partnera DRG projekta, izlaganja i panel, širenje suradnje evaluacijskih zajednica u Europi kroz NESE – fokus na CEE & SEE) 
Uključivanje HEM-a u NESE – Mrežu europskih evaluacijskih zajednica 
Plan aktivnosti HEM-a u 2019.
- organizacija 4. Regionalnog treninga za evaluatore, 
- organizacija treninga za evaluatore u RH na lokalnoj i regionalnoj razini; 
- sudjelovanje u organizaciji 3. Konferencije WBEN; 
- suradnja s tijelima državne uprave u uspostavi nacionalnog sustava i praksi evaluacije javnih politika; 
- uvođenje teme praćenja i vrednovanja javnih politika (monitoringa i evaluacije) u sveučilišne programe 
- uspostava suradnje sa zastupnicima u Hrvatskom Saboru kao aktivnost Globalnog foruma parlamentaraca za suradnju u evaluaciji 
- projektna suradnja. 
***
II. DIO: Sastanak predstavnika Mreže evaluacijskih zajednica Zapadnog Balkana (WBEN)
14:30 – 15:30 Izvješća o aktivnostima nacionalnih evaluacijskih zajednica
15:30 – 16:30 WBEN Plan aktivnosti i odgovornosti 2019.-2020.
- 4. Regionalni trening evaluatora WBEN 
- 3. WBEN konferencija 
- Projektna suradnja 
- Širenje suradnje CEE&SEE kroz NESE 
Molimo Vas potvrdite svoj dolazak na sastanak do četvrtka, 28.2.2019. u 12:00 sati. Za sva daljnja pitanja stojimo Vam na raspolaganju.
ZAGREB, 7.1.2019.
U sklopu projekta Assessment of the Current State of Democracy, Rights and Governance (DRG) Evaluation in Europe, u kojem je HEM bio jedan od partnera, pripremljeno je izvješće koje je od danas javno dostupno na ovome mjestu
Projekt je krenuo od pretpostavke da se dobro upravljanje (Good governance), demokracija i ljudska prava (eng. kratica: DRG) razlikuju diljem zemalja Europe. Cilj projekta bio je istražiti postojeće evaluacijske kapacitete u DRG područjima u raznim europskim zemljama, a ovo završno izvješće daje preporuke za jačanje svijesti o važnosti evaluacije u DRG područjima. 
Također, dostupna je i kratka prezentacija o kontekstu i nalazima samoga istraživanja na ovome mjestu.

Međunarodni Projekt Assessment of the Current State of Democracy, Rights and Governance (DRG) Evaluation in Europe

HEM aktivno sudjeluje kao jedan od europskih projektnih partnera u međunarodnom projektu: Assessment of the Current State of Democracy, Rights and Governance (DRG) Evaluation in Europe. 

Sudjelovanje na 13. konferenciji Europskog društva evaluatora

Cijeli niz članova HEM-a sudjelovao je na 13. Konferenciji Europskog društva evaluatora koja se održavala od 1. do 5. listopada 2018. godine u Solunu u Grčkoj. Ovogodišnja konferencija, koja se održava svake dvije godine, održana je u suorganizaciji s Grčkim evaluatorskim društvom. Tema konferencije bila je "Evaluation for more resilient societies". Konferencije je podijeljena u dva dijela: prva dva dana posvećena su specijaliziranim radionicama, dok je ostatak bio rezerviran za glavni dio plenarne konferencije. 
Hrvatski predstavnici sudjelovali su u svim aspektima programa i bili aktivni u radionicama. Na konferenciji su bili prisutni predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, ali i niz evaluatora koji su iskoristili ovu odličnu priliku za upoznavanje s aktualnim praksama i iskustvima u evaluaciji te naravno za umrežavanje s evaluatorskom zajednicom. 
Na marginama konferencije održano je cijeli niz korisnih i zanimljivih sastanaka. Tako su na marginama konferencije održani i radni sastanci projekta DRG Evaluation in Europe te je tom prilikom, u ime svih članova projektnog tima sastavljena i zajednička izjava. 
Na marginama konferencije održana je također i vrlo zanimljiva godišnja konferencija Grčkog evaluatorskog društva.

Predsjedanje WBEN-om

Hrvatska evaluatorska mreža na netom održanoj regionalnoj konferenciji preuzela predsjedanje
nakon organizacije WBEN konferencije, domaćin (koordinator nacionalne mreže) preuzima ulogu koordinatora WBEN mreže. Hrvatska evaluatorska mreža (HEM) preuzima koordinaciju WBEN mreže za razdoblje 11/2017.-10/2019. i koordinatorica je Marijana Sumpor (HEM)

Izvještaj s 2. Regionalne evaluatorske konferencije

HEM je neformalna mreža stručnjaka zainteresiranih za evaluacijsku praksu, metode i teoriju. Uključuje sve one koji koriste evaluacije, izrađuju evaluacije, razvijaju evaluacijske metode i standarde, uče o evaluacijama. Zamišljena je kao platforma za komunikaciju, razmjenu iskustava i razvoj znanja u području evaluacije.
Upisana u međunarodni registar IOCE kao volonterska organizacija evaluatorskih stručnjaka (VOPE) koju koordinira EIZ.

Kontakt osobe:

Marijana Sumpor, koordinatorica HEM-a
Dalibor Dvorny, web administrator

Kontakt:

Email: hem.evaluation@gmail.com